Winterconcert Wilhelmina

Door 9 november, 2013A orkest, B orkest, Wilhelmina

Orgel symfonie in Johanneskerk te Heerde

Het Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina uit Heerde voert op 14 december 2013 tijdens het Winterconcert de finale uit van de magistrale Orgel Symfonie, met als solist op orgel Menno Akse uit Punthorst. Ook de band G.R.O.W. uit Wezep verleent medewerking aanhet Winterconcert van Wilhelmina, met als motto “Sfeervolle muziek in een sfeervolle omgeving”.

De Symfonie nr. 3 in c mineur, opus 78, ook wel bekend als de Orgel Symfonie, is een orkestwerk van de Franse componist Camille Saint-Saëns, die vooral bekend is van de compositie Carnaval der Dieren. Het laatste deel van de symfonie, het Maestoso, met een geweldige solo op kerkorgel, wordt tijdens het Winterconcert uitgevoerd. Het betreft een bewerking voor fanfare-orkest van de hand van de Nederlandse arrangeur en dirigent Jan Nellestijn. Waarschijnlijk is het een primeur voor Heerde en een unieke gelegenheid dit monumentale werk dan te beluisteren.

Verder staat op het programma één van de 14 variaties, nr. 9, Nimrod, uit de Enigmavariaties, gecomponeerd door de Edward Elgar. Het is één van de bekendste grootschalige werken van deze Engelse componist. Ook een tweetal werken van het HRFSTWND-concert in Zutphen ontbreken niet, evenals natuurlijk lekker in het gehoor liggende kerstmuziek.

Alle medewerkenden treden zelfstandig op maar er wordt ook gezamenlijk gemusiceerd, zoals bij het bekende Music van John Miles. Dirigent Silva Soepboer heeft dan ook een gevarieerd en afwisselend programma weten samen te stellen: van Saint-Saëns tot John Miles. Vanaf 19.30 uur, heet een koperensemble, samengesteld uit leden van het B- en C- orkest van Wilhelmina onder leiding van dirigent Ymkje Hellinga, de bezoekers op sfeervolle wijze muzikaal welkom.

Organist Menno Akse

Organist Menno Akse begon zijn loopbaan als organist op 15-jarige leeftijd in de Rooms-
Katholieke parochie te Meppel. Hij is vaste organist van een aantal kerkelijke gemeenten geweest en is dat nog steeds in Meppel en Staphorst/Rouveen. Hoogtepunten uit zijn orgelloopbaan zijn het tweemaal (in 2006 en 2010) deelnemen aan de amateur-orgeldagen in de grote of St. Bavokerk te Haarlem. Verder ontplooit Menno Akse op dit moment nog diverse ander muzikale activiteiten.

G.R.O.W.

De band G.R.O.W. is in september 2005 opgericht. Deze bekende, uit vijf getalenteerde muzikanten bestaande, band uit Wezep heeft sinds dit jaar een nieuwe zangeres, Lilian Draaijer uit Epe. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Opwekkingsliederen die vaak in een ander jasje zijn gestoken, maar G.R.O.W. schrijft ook eigen nummers.

 

[vc_promo_box style=”light” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Het Winterconcert is op zaterdag 14 december 2013 in de Johanneskerk te Heerde en begint om 20.00 uur.
De kerk is vanaf 19.30 uur open.
De entreeprijs bedraagt € 7,50 per persoon.

[/vc_promo_box]

 

Meer informatie over G.R.O.W.; G.R.O.W. music