Wilhelmina ontvangt Metropole Orkest Adventure en solist Jan Bastiani

Door 12 mei, 2018A orkest, Nieuws

Opnieuw kan Wilhelmina een muzikale samenwerking met een orkest van formaat aankondigen. MOadventure is een muzikaal project van het Metropole Orkest dat op zaterdag 16 juni 2018 naar Heerde komt. Het Metropole Orkest (MO), opgericht in 1945, staat sinds 2013 onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley en speelt jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek, van nu en van langer geleden. MO zoekt daarbij de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

Het muzikale project MOadventure is met name ontwikkeld voor de meer dan 2 miljoen amateurmusici. 114.000 daarvan spelen in een harmonie, fanfare of brassband en zijn, net als Wilhelmina, aangesloten bij de overkoepelende muziekbond KNMO. Bij deze orkesten en musici bestaat het repertoire gemiddeld voor de helft uit niet-klassieke muziek, de zogenaamde lichte muziek. Het Metropole Orkest, volgens sommigen het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld, wil vanuit deze positie zijn expertise inzetten om amateurmusici te motiveren, stimuleren en inspireren. Want een spetterende uitvoering van modern repertoire door amateurorkesten kan helpen de positionering van de muziekvereniging in de (lokale) maatschappij te verbeteren en op die manier jeugd en anderen (weer) te interesseren voor het musiceren in de (lokale) muziekvereniging. Wilhelmina ondersteunt dat initiatief en het project van harte en wil daarom graag gastheer zijn van MOadventure.

Op zaterdag 16 juni 2018 is in Heerde ook de jaarlijkse Cultuurmarkt georganiseerd door het Platform Kunst & Cultuur gemeente Heerde (PKC). MOadventure sluit daar naadloos bij aan, vandaar dat het PKC de zalen in de MFA de Heerd hiervoor beschikbaar stelt. Vanaf 13.30 uur zijn er workshops voor de muzikanten van het A-orkest van Wilhelmina. Deze worden geleid door twee musici van het Metropole Orkest, te weten oud-Heerdenaar Jan Bastiani (trombone) en Ray Bruinsma (trompet). Deze boeiende en leerzame workshops zijn in het kader van de Cultuurmarkt gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Afsluitend organiseert Wilhelmina een optreden waaraan Jan Bastiani als solist medewerking zal verlenen. Jan is trombonist in het Metropole Orkest. Hij is geboren in 1971 te Heerde, waar hij op jonge leeftijd lid werd van onze muziekvereniging. Na zijn eindexamen gymnasium ging hij naar het Hilversums Conservatorium. Hier studeerde hij in 1997 af als uitvoerend musicus. Jan speelde van 1991 tot 1995 in het Nationaal Jeugdorkest. Daarna werkte hij in Nederland, als remplaçant, in de meeste professionele klassieke orkesten en een aantal ensembles Op het gebied van lichte muziek speelde hij bij The Skymasters, het Dutch Jazz Orchestra en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Sinds 2005 is Jan verbonden aan het Metropole Orkest. Daarnaast is hij vaste trombonist bij een aantal ensembles en een bigband. Ook werkt hij als trombonedocent aan de Zeister muziekschool. Jan is in 2007 afgestudeerd als bestuurskundige aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn muzikale held is zijn oud-leraar, en collega trombonist bij het Metropole Orkest, Bart van Lier.

Samen met het A-orkest van Wilhelmina onder leiding van dirigent Silva Tichelaar-Soepboer zal Jan Bastiani een aantal solo-muziekwerken uitvoeren. Maar hij treedt ook op met een ensemble dat is samengesteld uit de trombonisten van het A-orkest van Wilhelmina. En natuurlijk zal ook het A-orkest van Wilhelmina zelf enkele muziekwerken uitvoeren. De lichte muziek is de overduidelijke rode muzikale draad die zaterdag, dus dat beloven spetterende optredens te worden.

De workshops in het kader van MOadventure zijn op zaterdag 16 juni 2018 vanaf 13.30 uur tot 16.30 uur en deze zijn vrij toegankelijk. Het optreden van Wilhelmina met solist op trombone, Jan Bastiani, begint om 20.00 uur in de theaterzaal van het Dorpshuis in de MFA de Heerd, Griftstraat 8 in Heerde. De entreeprijs bedraagt € 7,50 per persoon. Toegangskaarten zijn eveneens te reserveren door een emailbericht, o.v.v. naam, adres en het aantal kaarten, te sturen naar info@wilhelmina-heerde.nl De kaarten kunnen dan voorafgaand aan het optreden bij de kassa worden afgehaald. Tevens zijn toegangskaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Van Aarst Televisie | Audio | Witgoed aan de Bonenburgerlaan 9 in Heerde.