Harmonie meets Fanfare 
15 november 2019
De Heerd

In samenwerking met:
Harmonie de Bazuin Zwolle
Percussiegroep christelijke muziekvereniging Hattem

Op vrijdagavond 15 november heeft Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina in samenwerking met Harmonie de Bazuin uit Zwolle en de percussiegroep van christelijke muziekvereniging Hattem een uniek concert georganiseerd. Luuk van Raalten slaagde met vlag en wimpel voor zijn allround-slagwerk HaFaBra D-examen.

De avond werd geopend door Luuk van Raalten met een solostuk op 4 pauken. Later op de avond zou de examencommissie aangeven direct zeer onder de indruk te zijn geweest van zijn spel tijdens dit stuk.
De percussiegroep van de christelijke muziekvereniging Hattem, onder leiding van Rob van Plateringen, vervolgde met een prachtig optreden. Het was een genot om naar te luisteren en de beleving en instrumentbeheersing was duidelijk zichtbaar bij deze groep. Een onderdeel van Luuk’s examen was het arrangeren van een muziekstuk en dit vervolgens ten gehore brengen. Luuk heeft, met toestemming van de componist, een arrangement voor de percussiegroep gemaakt van het fanfarewerk Verso Libre. Het was fantastisch om de instrumentopvatting van fanfare naar percussie terug te horen. Als je het publiek dit kunt laten horen en voelen, is je talent meer dan duidelijk.

Christelijk Harmonieorkest de Bazuin onder leiding van Wilbert Zwier vervolgde het dubbelconcert met een gevarieerd programma. Wilbert vervangt dirigente Silva Tichelaar- Soepboer, die voor deze speciale avond hoogzwanger vanuit Friesland naar Heerde kwam, tijdens haar zwangerschapsverlof.
Het publiek beleefde muzikale verhalen over opstijgende arenden tot sketches over de stad Alkmaar. Daarnaast werd het bekende Oblivion op sopraansaxofoon prachtig vertolkt door Elsbeth de Vries.
Naast het muzikale spel werd ook de beleving door de muzikanten niet onopgemerkt. Voor het publiek was dit geweldig om te zien en te ervaren.

Na de pauze was het podium voor Wilhelmina. Onder leiding van interim dirigent Gerben Kralt, die pas 7 weken voor het orkest staat, openden zij het optreden met de mars The Cossack. Hierna kwam Danson, met prachtige solo’s voor Margreet Castermans op sopraansaxofoon, op de lessenaar.
Luuk gaf de gehele avond diverse solo-optredens op gestemde en ongestemde slagwerkinstrumenten en speelde daarnaast het solowerk Spain met Wilhelmina. In dit werk liet Luuk zien een heel fijne timing te hebben en met veel gevoel, passie en techniek ook de marimba te beheersen. Een speciaal compliment voor Daisy de Wilde, de drumster van Wilhelmina, is hier ook zeker op zijn plaats. Zij gaf tijdens Spain een zeer mooie improvisatie ten gehore.
Het orkest kon na dit geweld goed omschakelen naar het prachtige Melting the Ice, waarbij de verschillende klanken van het scherp koper en de middengroep in dit werk goed hoorbaar werden. Wilhelmina sloot af met Ouverture To A New Age. Een werk met contrasterende delen; van feestelijk naar een processie met veel maatsoortwisselingen. 

Foto’s: Benno Wonink